Presentatietraining

‘het Plaatje zegt meer dan het Praatje’

Soms maak je het mee, dat een presentator in staat is jou van begin tot eind te boeien. Deze straalt een flinke portie gedrevenheid en zelfvertrouwen uit, is enthousiast en vertelt op eigen wijze een ontspannen en overtuigend verhaal.

Vaak komt het voor dat de presentator zich niet bewust is van het feit dat het publiek niet alleen komt luisteren, maar ook komt kijken en ‘ervaren’. Daarbij vormt de ‘persoonlijkheid’ van de presentator ook onderdeel van het plaatje dat gecommuniceerd wordt. Men beschikt vaak wel over de inhoudelijke expertise, maar niet over de presentatievaardigheden, waardoor zenuwen een dominante rol spelen en vaak zwaar wordt geleund op hulpmiddelen als power point.

De kern van een presentatie is het overtuigend overbrengen van informatie, van een mening, een plan of idee. Het kenmerk van een presentatie is, dat de informatie vis-a-vis wordt overgebracht. De meerwaarde boven het uitdelen en laten lezen van de informatie is, dat er een ‘lading’, een gevoel, een beeld mee gecommuniceerd wordt. Bovendien is er een waardevolle interactie tussen presentator en publiek.

Om succesvol te presenteren is het belangrijk dat:

  • je bewust bent van je houding, adem en uitstraling
  • je spreekt vanuit verbinding met het onderwerp
  • je gericht bent op het publiek en interactie tot stand brengt
  • je in staat bent de aandacht van het publiek te focussen
  • hulpmiddelen ingezet worden ter ‘ondersteuning’
  • je kunt improviseren met omstandigheden

Vanuit mijn theatrale achtergrond reik ik praktische handvatten aan die gericht zijn op deze aandachtspunten en geef constructieve feedback.

eenvoud

en

authenticiteit